Onzichtbare schade aan zonnepanelen - Ben je verzekerd?

Door een hagelbui kunnen jouw zonnepanelen beschadigd raken. Is onzichtbare schade ook verzekerd?

Zonnepanelen die bevestigd zijn op het huis zijn vaak meeverzekerd op de opstalverzekering, maar niet altijd. Hoe zit het bij onzichtbare schade door hagel?

Voor het verzekeren is er speciale aandacht nodig voor de zonnepanelen. Ze zijn namelijk kwetsbaarder voor hagelschade in vergelijking met dakpannen. Er zijn al een aantal verzekeraars die onzichtbare schade aan zonnepenalen niet meer vergoeden.

Hoe kunnen zonnepanelen beschadigd raken?

Zonnepanelen die bevestigd zijn op je huis zijn meestal meeverzekerd in de opstalverzekering. De verzekeraars moet er wel van op de hoogte zijn. Als ze verzekerd zijn, krijg je de schade door bijvoorbeeld brand of diefstal uitgekeerd. Ook stormschade en beschadigingen door een hagelbui zijn meestal meeverzekerd. In de voorwaarden kunnen verzekeraars een uitzondering maken. Ze kunnen bij hagelschade bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen zichtbare en onzichtbare schade aan zonnepanelen. Onzichtbare schade kan uitgesloten zijn, maar kan er wel voor zorgen dat de kwaliteit van de zonnepanelen achteruitgaat.

Wat wordt verstaan onder onzichtbare schade?

Door een hagelbui kunnen zonnepanelen beschadigd raken, zonder dat het aan de buitenkant zichtbaar is. Door de inslag van hagelstenen kunnen in de zonnecellen haarscheurtjes ontstaan. Door de beschadiging gaan de panelen minder energie produceren. Ze leveren dus minder rendement op. De schade is pas meetbaar op de langere termijn, want het rendement moet vergeleken worden om hard te maken dat de panelen beschadigd zijn.

Onzichtbare schade kunnen verzekeraars in de voorwaarden uitsluiten

Onzichtbare schades door een hagelbui kunnen voor lastige schadebehandelingen zorgen. Als het rendement van zonnepanelen terugloopt, kan dit veroorzaakt zijn door hagelschade. Dit kan zorgen voor lastige discussies, want het rendement kan ook teruglopen door andere oorzaken. Dit zijn lastige trajecten waar verzekeraars zich liever niet in begeven.

Door het uitsluiten van onzichtbare schade kunnen verzekeraars zich beperken tot zichtbare schade. Met zonnepanelen op je dak heb je liever een ruime dekking, dus een verzekeraar die ook onzichtbare schade aan de panelen vergoedt.

Zonnepanelen zijn nog steeds goed verzekerbaar

Tegenwoordig kun je kiezen voor een speciale verzekering voor zonnepanelen, maar ook een goede opstalverzekering biedt een ruime dekking tegen schade. Met zonnepanelen doe je er verstandig aan om ze goed te verzekeren. Mogelijk biedt jouw huidige opstalverzekering niet de juiste dekking. Neem vooral de polisvoorwaarden eens kritisch met je adviseur door. Zo voorkom je dat je bij schade pas opmerkt dat je toch niet goed verzekerd bent.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie