Een tweede auto verzekeren met voordeel

Een tweede auto binnen een gezin kan in sommige gevallen meeliften op de opgebouwde schadevrije jaren van de eerste auto. Wat zijn de voorwaarden?

Veel gezinnen bestaan uit tweeverdieners. Niet iedereen heeft het geluk om dichtbij huis te werken. Hierdoor zijn twee gezinsauto’s vaak noodzakelijk. De kosten van twee auto's zijn al hoog genoeg, besparen op de autoverzekering zou dus goed uit komen. Hoe kun je de premie zo laag mogelijk houden?

Profiteren van de al opgebouwde schadevrije jaren

Heb je met de eerste auto al schadevrije jaren opgebouwd? Het is toch niet terecht dat je voor de tweede auto weer moet beginnen met nul schadevrije jaren? Gelukkig denken veel verzekeraars er net zo over. Ze bieden een zogenaamde tweedeautoregeling aan. In dat geval wordt voor het bepalen van de premie voor de tweede autoverzekering rekening gehouden met de opgebouwde schadevrije jaren in de eerste autoverzekering. Heb je bijvoorbeeld 15 schadevrije jaren? Dan krijg je voor de tweede auto ook de maximale korting op de verzekering.

Je krijgt geen schadevrije jaren cadeau

Door de tweedeautoregeling krijg je korting cadeau, maar geen schadevrije jaren. Zodra je de autoverzekering voor de tweede auto weer beëindigt, wordt er voor de schadevrije jaren gekeken naar de werkelijk opgebouwde jaren. Je hebt bijvoorbeeld drie jaren geen schades veroorzaakt in de tweede auto. Bij beëindiging van de verzekering heb je dan recht op drie schadevrije jaren.

Schade aan de ene auto heeft geen invloed

Stel, in de gezinsauto zijn 10 schadevrije jaren opgebouwd. Er wordt een extra auto gekocht. Voor het verzekeren wordt gebruik gemaakt van de tweedeautoregeling. Vervolgens veroorzaak je met de eerste gezinsauto een schade. Deze schade heeft geen invloed op de autoverzekering voor de tweede auto. Deze behoudt dus gewoon dezelfde korting. Dit blijft zo tot je één van de twee verzekeringen beëindigd. Voor het nieuw afsluiten van een autoverzekering voor de tweede auto wordt er wel rekening gehouden met de huidige schadevrije jaren.

Hoe zit het met de auto voor jouw zoon of dochter?

Jonge bestuurders veroorzaken naar verhouding meer ongelukken, dus betalen ze een hogere premie. Ze hebben ook nog de pech dat ze nog geen schadevrije jaren op naam hebben. De premie voor de WA autoverzekering loopt al gauw richting de 100 euro per maand. Voor de WA/casco zelfs wel richting de 150 euro. Door de auto mee te verzekeren als tweede auto, blijft de premie misschien wel op een paar tientjes per maand. Helaas kan het niet. De tweedeautoregeling geldt alleen voor de partners onderling en niet voor de kinderen. Ook als één van de kinderen de regelmatige bestuurder is, kun je geen gebruik maken van de tweedeautoregeling.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-07-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie