Energie wordt duurder. Wat kun je er tegen doen?

De energierekening zal dit jaar veel hoger uitvallen. De politiek is bezig met een idee om te compenseren, maar wat kun je zelf doen?

De laatste jaren wordt er veel gesproken over energie en energieverbruik. Energie wordt steeds duurder en we moeten zuiniger omgaan met energie. Niet alleen voor de euro’s maar ook voor de leefbaarheid van onze planeet. Je kunt beide issues in één keer oppakken met onze tips om energie te besparen. Doe je voordeel ermee.

Stap over naar een goedkopere energieleverancier

Met deze actie ga je het milieu niet ontlasten, maar het maakt je kosten wel lager. De energiebedrijven zijn gek op nieuwe klanten. Als lokkertjes geven ze korting weg met zogenaamde actietarieven. Ze geven bijvoorbeeld 200 euro weg aan nieuwe klanten. Na het eerste jaar vervalt het actietarief, maar dat is niet zo erg. Je kunt gewoon weer overstappen naar een andere energieleverancier met ook weer een actietarief. Een gedoe? Jazeker. Maar het levert wel harde euro's op.

Vervang energieslurpers

Bij het kopen van elektrische apparaten wordt het energieverbruik steeds belangrijker. Vooral voor apparaten die je veel gebruikt, zoals een wasmachine, koelkast en een tv. Deze apparaten ga je niet vervangen alleen maar om de energiezuinigheid, maar dat kun je bijvoorbeeld wel doen met lampen. Vervang de lampen die je veel aan hebt door zeer zuinige LED lampen. Je kunt de lasten van het vervangen verspreiden over een langere periode.

Andere maatregelen om het verbruik te verminderen

Plaats een slimme thermostaat. Hiermee kun je de verwarming beter afstemmen op wanneer het huis echt warm moet zijn. Op afstand kun je de thermostaat aan en uitzetten en de temperatuur regelen. Haal bijvoorbeeld opladers uit de stopcontacten als ze toch niet gebruikt worden. Ze blijven namelijk energie verbruiken. Misschien toch ook de verwarming een halve graad kouder zetten?

Verwarm niet alle ruimtes volledig

In een logeerkamer waar je toch niet komt hoeft het geen 21 graden te zijn. Draai in niet gebruikte ruimtes de thermostaatknoppen een beetje verder dicht. Volledig dichtdraaien kan problemen geven bij vorst. Laat de radiator dus nog wel een beetje warm worden. Nog beter is het vervangen van een knop door een thermostaatknop. Deze kan de warmte per kamer zelf regelen.

Maak jouw huis duurzamer

Je kunt ook maatregelen treffen die een grote investering zijn in tijd en geld, maar waar je op langere termijn veel baat bij hebt. Je plaatst bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp, of de oude CV ketel ga je nu toch echt vervangen. Maar je kunt jouw huis ook duurzamer maken door warmte beter binnen te houden door te isoleren. Dakisolatie kun je mogelijk zelf aanbrengen om de kosten zo te drukken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-03-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie